Ziołowy ogródek
Nic tak nie podkreśla smaku potraw jak świeże zioła, które możemy kupić gotowe w sklepie lub wysiać samodzielnie i pielęgnować w domu. Gotowe zioła w doniczkach dostępne są w każdym supermarkecie. Ich cena nie jest wysoka, ale przyniesione ze sklepu mogą dość szybko zwiędnąć. Jeżeli chcemy, aby rosły dłużej, powinniśmy przesadzić je do większych pojemników.
Jednak rośliny kupione w sklepie są dość silnie nawożone. Jeżeli zasiejemy zioła sami, będziemy mieć pewność, że nie miały kontaktu z chemią. Zioła uprawiane samodzielnie są znacznie tańsze. Opakowanie nasion kosztuje naprawdę niewiele. Wyrasta z nich kilkanaście roślinek. Możemy z nich korzystać przez cały sezon.
Właściwa ziemia
Nasiona wkładamy do niewielkich pojemniczków z ziemią, która nie powinna być kwaśna. Ziemię, do której planujemy wysiać nasionka, warto wymieszać z ekologicznym hummusem, który użyźni glebę. Jeśli planujemy siać zioła o liściach wąskich lub pokrytych drobnymi włoskami, na przykład szałwię albo rozmaryn, wówczas ziemię mieszamy z piaskiem. Kiedy sadzonki podrosną, przesadzamy je do większych doniczek.
Właściwa pielęgnacja
Doniczki lub pojemniki z wysianymi ziołami ustawiamy na parapecie lub balkonie od strony południowej i codziennie podlewamy. Jeżeli chcemy ususzyć lub zamrozić listki, ścinamy je tuż przed kwitnieniem. Zebrane zioła suszymy w przewiewnym miejscu, zamrożone pakujemy w foliowe torebki. Liście mięty można zamrażać w kostkach lodu.
Nawożenie
Aby zioła pięknie rosły, powinniśmy wspomagać je nawozem ekologicznym przeznaczonym do ziół, który jest w 100% produktem naturalnym. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że jemy zioła, które są naprawdę zdrowe.