Pstrąg pod sałatką

Pstrąg pod sałatką

Pstrąg pod sałatką to pyszne danie, które łączy smakowitość świeżego, delikatnego pstrąga z lekkością i świeżością sałatki. Świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Możesz również udekorować danie dodatkowymi kawałkami cytryny i gałązkami świeżych ziół.

Pstrąg pod sałatką SKŁADNIKI

Pstrąg:

  • 4 filety pstrąga
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła, np. natka pietruszki, koperek (opcjonalnie)

Sałatka:

  • mieszana sałata liściasta (różne rodzaje)
  • 1 ogórek, pokrojony w plastry
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
  • kiełki rzodkiewki (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Pstrąg pod sałatką PRZYGOTOWANIE

Przygotuj pstrąga: skrop filety pstrąga sokiem z cytryny, posyp filety solą i pieprzem, rozgrzej oliwę na patelni i smaż filety pstrąga z obu stron do uzyskania złocistej skórki, dodaj świeże zioła, jeśli używasz.

Przygotuj sałatkę: w dużej misce połącz sałatę, pokrojonego ogórka, pomidora, cebulę i paprykę, dodaj kiełki rzodkiewki dla dodatkowej świeżości (opcjonalnie).

Przygotuj sos do sałatki: w osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.

Umieść filety pstrąga na talerzu obok porcji sałatki, polej sos na sałatkę lub podawaj go osobno, aby każdy mógł polać sobie sałatkę według własnego uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *