Pstrąg pod sałatką

Pstrąg pod sałatką

Pstrąg pod sałatką to pyszne danie, które łączy smakowitość świeżego, delikatnego pstrąga z lekkością i świeżością sałatki. Świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Możesz również udekorować danie dodatkowymi kawałkami cytryny i gałązkami świeżych ziół.

Pstrąg pod sałatką SKŁADNIKI

Pstrąg:

  • 4 filety pstrąga
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła, np. natka pietruszki, koperek (opcjonalnie)

Sałatka:

  • mieszana sałata liściasta (różne rodzaje)
  • 1 ogórek, pokrojony w plastry
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
  • kiełki rzodkiewki (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Pstrąg pod sałatką PRZYGOTOWANIE

Przygotuj pstrąga: skrop filety pstrąga sokiem z cytryny, posyp filety solą i pieprzem, rozgrzej oliwę na patelni i smaż filety pstrąga z obu stron do uzyskania złocistej skórki, dodaj świeże zioła, jeśli używasz.

Przygotuj sałatkę: w dużej misce połącz sałatę, pokrojonego ogórka, pomidora, cebulę i paprykę, dodaj kiełki rzodkiewki dla dodatkowej świeżości (opcjonalnie).

Przygotuj sos do sałatki: w osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.

Umieść filety pstrąga na talerzu obok porcji sałatki, polej sos na sałatkę lub podawaj go osobno, aby każdy mógł polać sobie sałatkę według własnego uznania.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *