PSTRĄG POD SAŁATKĄ
Pstrąga można przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z nich jest pstrąg pod sałatką z buraczków, smaczna i zdrowa potrawa. Zobacz przepis jak przygotować pstrąga pod sałatką.
PSTRĄG POD SAŁATKĄ SKŁADNIKI
250 g pstrąga wędzonego
250 g pumpernikla
2-3 liście sałaty
cytryna do skropienia
DO SAŁATKI
2 buraki pieczone
1 marchewka pieczona
kilka gałązek koperku
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 małe ogórki kiszone
1 mała cebula
sól i pieprz
oliwa do skropienia
PSTRĄG POD SAŁATKĄ PRZEPIS
Pieczone buraki i marchewkę obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Umyty i osuszony koperek drobno siekamy. Pocięte buraki, marchewkę, ogórki i cebulę i koperek mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pumpernikiel kroimy na mniejsze części, skrapiamy oliwą. Na wierzch kładziemy po kawałku liścia sałaty. Na nim układamy po kawałku pstrąga, rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Na pstrąga wykładamy po łyżce sałatki z buraków. Podajemy od razu.
Do sałatki z buraczków możemy dołożyć jedną łyżeczkę ostrej musztardy, starty kozi ser.