Pstrąg pod sałatką
Pstrąga można przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z nich jest pstrąg pod sałatką z buraczków, smaczna i zdrowa potrawa.
PSTRĄG POD SAŁATKĄ – SKŁADNIKI
- 250 g pumpernikla
- 250 g pstrąga wędzonego
- 2-3 liście sałaty
- cytryna do skropienia
Do sałatki
- 2 buraki pieczone
- 1 marchewka pieczona
- kilka gałązek koperku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 małe ogórki kiszone
- 1 mała cebula
- sól i pieprz
- oliwa do skropienia
PSTRĄG POD SAŁATKĄ – PRZEPIS
Pieczone buraki i marchewkę obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Umyty i osuszony koperek drobno siekamy.
Pocięte buraki, marchewkę, ogórki i cebulę i koperek mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem
Pumpernikiel kroimy na mniejsze części, skrapiamy Oliwą. Na wierzch kładziemy po kawałku liścia sałaty. Na nim układamy po kawałku pstrąga ryba skrapiamy sokiem z cytryny. Na pstrąga wykładamy po łyżce sałatki z buraków. Podajemy od razu.
Do sałatki z buraczków możemy dołożyć jedną łyżeczkę ostrej musztardy, starty kozi ser.