LEKKI BISZKOPT Z JABŁKAMI
Bardzo łatwy w przygotowaniu lekki biszkopt, zawierający jabłka. Przygotujesz go w niecałe 60 minut. Zobacz przepis jak przygotować lekki biszkopt z jabłkami.
LEKKI BISZKOPT Z JABŁKAMI SKŁADNIKI
4 jaja
12 dag cukru
12 dag mąki
3/4 kg jabłek
2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka tartej bułki lub herbatników
5 dag cukru pudru
LEKKI BISZKOPT Z JABŁKAMI PRZEPIS
Jaja umyć, żółtka oddzielić od białek. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukier, ciągle ubijając. Do białek dodać rozmącone żółtka, wymieszać. Następnie dodać mąkę i jeden cukier waniliowy. Wszystko delikatnie ale starannie wymieszać.
Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką lub pokruszonymi herbatnikami. Jabłka ułożyć na dnie formy i zalać ciastem. Piec w 160 stopni C przez około 45 minut. Oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem wymieszanym z drugim cukrem waniliowym.