Lekki biszkopt z jabłkami
Bardzo łatwy w przygotowaniu lekki biszkopt, zawierający jabłka. Przygotujesz go w niecałe 60 minut.
LEKKI BISZKOPT Z JABŁKAMI – SKŁADNIKI
- 4 jaja
- 12 dag cukru
- 12 dag mąki
- 3/4 kg jabłek
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka tłuszczu
- 1 łyżka tartej bułki lub herbatników
- 5 dag cukru pudru
LEKKI BISZKOPT Z JABŁKAMI – PRZEPIS
Jaja umyć, żółtka oddzielić od białek. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukier, ciągle ubijając. Do białek dodać rozmącone żółtka, wymieszać. Następnie dodać mąkę i 1 cukier waniliowy. Wszystko delikatnie ale starannie wymieszać.
Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką lub pokruszonymi herbatnikami. Jabłka ułożyć na dnie formy i zalać ciastem. Piec w 160 st. C przez około 45 minut. Oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.