Domowy bulion warzywny

Domowy bulion warzywny

Dziś pragnę podzielić się z Wami sekretem prawdziwie domowego bulionu warzywnego, w którym nie ma miejsca na sztuczne dodatki czy tajemnicze składniki chemiczne. To prawdziwie prosta, a jednocześnie wyjątkowo aromatyczna receptura, która rozgrzeje Wasze serca i zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Domowy bulion warzywny – SKŁADNIKI

  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 2 pasternaki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kalarepy
  • 1/2 selera i jego liści
  • 1 korzeń kurkumy
  • garść pietruszki
  • olej słonecznikowy
  • 80 gramów soli
Domowy bulion warzywny

Domowy bulion warzywny – PRZYGOTOWANIE

Marchewki, pasternak, pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Odcinamy mocno zieloną końcówkę pora, białą i zieloną część pora kroimy w półksiężyce. Obraną cebulę drobno kroimy, każdy ząbek czosnku kroimy na 4 części. Obrany korzeń kurkumy kroimy w kostkę. Pół obranej kalarepy kroimy w drobną kostkę, pół obranego selera kroimy w kostkę, drobno siekamy natkę selera oraz natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i przez chwilę podsmażamy, mieszając. Mieszankę doprawiamy solą i dalej smażymy, aż warzywa uwolnią soki. Patelnie przykrywamy pokrywką i smażymy warzywa do miękkości przez około 8 minut. Usmażone warzywa przekładamy do pojemnika i blendujemy na gładką masę.

Bierzemy płaską blachę, wykładamy papierem do pieczenia i na całej powierzchni równomiernie rozkładamy zblendowaną masę na wysokość około 1cm. Przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do zamrażarki, najlepiej na całą noc.

Utwardzoną masę wyjmujemy wraz z papierem z blachy, kładziemy na desce i kroimy na niewielkie kawałki o wymiarach mniej więcej 3x4cm. Każdą część zawijamy w niewielki kawałek folii aluminiowej, wkładamy po kilka sztuk do woreczka strunowego. Tak przygotowany domowy bulion przechowujemy w zamrażarce.

Ten prosty przepis pozwala na stworzenie bulionu pełnego aromatycznych warzyw i ziół, pozbawionego sztucznych dodatków i chemii. Gotowy bulion doskonale sprawdzi się jako baza do zup, sosów czy risotto, nadając każdemu daniu wyjątkowy smak i charakter. Wzbogacony naturalnymi składnikami, ten bulion nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale także korzystnie wpływa na Twoje zdrowie. Czas ruszyć do kuchni i cieszyć się smakiem prawdziwie domowego gotowania!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *