Dieta wpływa na migrenę

REKLAMA

Udostępnij:

Dieta wpływa na migrenę

Na migrenę skarżą się głównie kobiety, jednym z czynników wywołujących tę chorobę są żeńskie hormony płciowe, takie jak estrogeny i progesteron. Istotne jest, że niektóre produkty spożywcze mogą nasilać objawy bólowe, natomiast inne mogą zapobiegać atakom choroby.

Do pokarmów, które wywołują migrenę u wielu osób należą sery pleśniowe i dojrzewające, czekolada, alkohol, kawa, długo dojrzewające wędliny, owoce cytrusowe i żywność zawierająca glutaminian sodu i aspartam. Jednak każdy z nas ma inną wrażliwość i poziom tolerancji, więc u niektórych wybrany produkt może nie wywoływać żadnych skutków ubocznych, a u kogoś innego może wywoływać ból głowy tylko w połączeniu z innym czynnikiem, na przykład stresem.

Produkty polecane do spożywania podczas migreny to produkty o niskim indeksie glikemicznym i naturalna żywność niskoprzetworzona: jaja, oleje roślinne, chude mięso, pieczywo i makaron pełnoziarnisty. Bardzo ważnym czynnikiem mającym wpływ na niwelację skutków migreny jest odpowiednie nawadnianie organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pączki z jabłkami

Smaczne pączki z rajskimi jabłkami, z dodatkiem naturalnego miodu, soku z pomarańczy i kilkoma łyżkami rumu

Lekki biszkopt z jabłkami

Lekki biszkopt Bardzo łatwy w przygotowaniu biszkopt, lekki, zawierający jabłka. Przygotujesz go w niecałe 60 minut.

Szarlotka z miodem i otrębami

Pyszna szarlotka z antonówek, pachnąca miodem, z dodatkiem zdrowych otrębów. Z rodzynkami i płatkami migdałowymi.

PODOBNE WPISY

Witamina A ważna dla urody

Pierwszymi objawami braku tej witaminy jest sucha, mało elastyczna i łuszcząca się skóra na twarzy czy łamiące się paznokcie

Codzienna pielęgnacja wrażliwych miejsc

Podczas codziennej pielęgnacji często zapominamy o miejscach, które są najbardziej wrażliwe i wymagają szczególnej uwagi.