Dieta wpływa na migrenę
Na migrenę skarżą się głównie kobiety, jednym z czynników wywołujących tę chorobę są żeńskie hormony płciowe, takie jak estrogeny i progesteron. Istotne jest, że niektóre produkty spożywcze mogą nasilać objawy bólowe, natomiast inne mogą zapobiegać atakom choroby.
Do pokarmów, które wywołują migrenę u wielu osób należą sery pleśniowe i dojrzewające, czekolada, alkohol, kawa, długo dojrzewające wędliny, owoce cytrusowe i żywność zawierająca glutaminian sodu i aspartam. Jednak każdy z nas ma inną wrażliwość i poziom tolerancji, więc u niektórych wybrany produkt może nie wywoływać żadnych skutków ubocznych, a u kogoś innego może wywoływać ból głowy tylko w połączeniu z innym czynnikiem, na przykład stresem.
Produkty polecane do spożywania podczas migreny to produkty o niskim indeksie glikemicznym i naturalna żywność niskoprzetworzona: jaja, oleje roślinne, chude mięso, pieczywo i makaron pełnoziarnisty. Bardzo ważnym czynnikiem mającym wpływ na niwelację skutków migreny jest odpowiednie nawadnianie organizmu.