Szarlotka z miodem i otrębami
Pyszna szarlotka z antonówek, pachnąca miodem, z dodatkiem zdrowych otrębów. Z rodzynkami i płatkami migdałowymi.
SZARLOTKA Z MIODEM I OTRĘBAMI – SKŁADNIKI
CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 20 dag masła
- żółtko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy i dwie łyżki otrąb do tortownicy
NADZIENIE
- 1 kg jabłek antonówek
- garść rodzynek
- łyżka oleju
- paczka płatków migdałowych
SZARLOTKA Z MIODEM I OTRĘBAMI – PRZEPIS
Pokruszyć drożdże, przełożyć do miski, dodać jedną łyżkę mąki i 200g lekko podgrzanego mleka. Rozrobić i odstawić do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Jabłek nie obierać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki i olej.
Tortownicę posmarować olejem, posypać otrębami. Ciasto zetrzeć na tarce, lekko ugnieść, zapiekać w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Na ciasto położyć jabłka, posypać migdałami i ponownie zapiekać 20 minut.