Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 6 łyżek masła
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajka jako dodatek
  • śmietana do zupy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, poddusić w rondlu na rozgrzanym maśle. Wlać połowę bulionu, zagotować. Zioła opłukać, osuszyć, posiekać, dodać do zupy. Gotować 3 minuty, zmiksować. Pozostały bulion wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zawiesinę wlać do gotującej się zupy. Mieszając, zagotować. Doprawić sporą ilością mielonego pieprzu i szczyptą soli. Zabielić delikatnie zahartowaną śmietaną
  2. Zupę ziołową można podać z ugotowanymi na twardo jajkami lub dodać do niej ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Można także serwować do niej stostowane pieczywo z pastą z suszonych pomidorów, papryki i gotowanej marchwi.