Składniki:

  • 4 średnie kalarepy
  • 25 dag białej kapusty
  • 4 łodygi selera naciowego z listkami
  • 3 średnie marchewki
  • 1 mały por
  • 3 dag masła
  • 750 ml wywaru drobiowego
  • 1 łyżęczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

  • Warzywa obrać, umyć. Kalarepki pokroić w niewielką kostkę, kapustę posiekać, marchewki pokroić w talarki, selera razem z listkami pokroić w paski. Białą część pora pokroić w talarki, zieloną część posiekać. Warzywa wrzucić na roztopione masło, wymieszać, podsmażyć 1-2 minuty.
  • Dolać 500ml wody, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Następnie dolać wywar drobiowy, podgrzać. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i sokiem z cytryny.
  • Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub pieczywem.