Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 1/2 kg pomidorów
  • pęczek bazylii
  • 25 dag mozzarelli
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyć i pokroić w grube plastry. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  2. Bakłażany podsmażyć na patelni grillowej. Pomidory pokroić w kostkę i wymieszać z listkami bazylii, potarganymi na kawałki.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarowac masłem. Warstwami układać bakłażany, mozzarellę, pomidory, posypując każdą warstwę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na wierzchu powinny leżeć plastry bakłażana posypane pomidorami. Całość polać roztrzepanymi jajkami i posypać parmezanem.
  4. Zapiekać około 20 minut w temp. 200 stopni. Przykryć danie przykryć folią aluminiową i zapiekać jeszcze przez 20 minut.