Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 1/2 kg pomidorów
  • pęczek bazylii
  • 25 dag mozzarelli
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyć i pokroić w grube plastry.Podsmażyć na patelni grillowej. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wymieszać z porwanymi listkami bazylii. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami bakłażany, mozzarellę, pomidory, posypując każdą warstwę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wierzch powinny stanowić plastry bakłażana posypane pomidorami. Całość polać roztrzepanymi jajkami i posypać parmezanem
  3. Zapiekać około 30 minut w temp. 200 stopni. Przykryć danie folią aluminiową i zapiekać jeszcze przez 10 minut.