Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 sałata lodowa
  • 1 ogórek szklarniowy
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • przyprawa do gyrosa
  • sól, pieprz
Sos czosnkowy:
  • 250 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekany koperek
Dodatkowo:
  • placki tortilla (6 sztuk)
  • ketchup

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Sałatę drobno poszatkować. Umytą i osuszoną paprykę pokroić w cienkie paseczki. Ogórek pokroić w cienkie plasterki. Pomidora pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w pół talarki.
  3. Zamarynowaną pierś z kurczaka smażyć na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut. Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzać placki tortilli. Na każdym placku ułożyć kilka 2-3 listki sałaty, pokrojone warzywa, kawałki kurczaka. Polać sosem czosnkowym i ketchupem. Zwinąć.
Sos czosnkowy:
  • W misce zmieszać majonez z jogurtem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek i dokładnie wymieszać.