Składniki:

Ciasto
  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • 70 dag cukru
  • 13 dag margaryny
  • proszek do pieczenia
Masa
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki advocata
  • 25 dag serka mascarpone

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę zagnieść ze szczyptą proszku do pieczenia, jajkiem, cukrem i margaryną. Wyrobić ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem i 2 łyżkami advocata na puszystą masę. Dodać serek mascarpone, dobrze zmiksować.
  3. Tortownicę natłuścić, formę wylepić ciastem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyłożyć do niego masę serową.
  4. Na masę wyłożyć owoce, mogą to być maliny, jezyny, jagody. Torcik chłodzić około 3 godziny w lodówce.