Składniki:

  • 800 g pótłustego sera twarogowego
  • 1 kostka masła
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 240 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • budyń waniliowy w proszku
  • 60 g kaszy manny
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • słoiczek konfitury wiśniowej
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg utrzeć z masłem, dodać budyń, kaszę, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. Żółtka zmiksować z cukrem, połączyć z masą twarogową. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Pianę dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Dodać 3 łyżki wiśni.
  2. Masę przełożyć do natłuszczonej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Ostudzony sernik schłodzić jeszcze w lodówce. Na gotowym rozłożyć resztę konfitury.