Składniki:

  • średniej wielkości seler
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • kurkuma
  • 30 dag mrożonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Obranego selera pokroić w grube plastry, obgotować w lekko osolonej wodzie, osuszyć.
  2. Jajko zmiksować z obiema mąkami, kurkumą, szczyptą soli i pieprzu. W cieście zanurzać plastry selera i smażyć na rozgrzanym oleju.
  3. Groszek ugotować we wrzątku z czosnkiem, odcedzić, zmiksować z gorącą kremówką, parmezanem i masłem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Podawać z selerem.