Składniki:

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 10 dag pieczarek
  • 8 plastrów szynki drobiowej
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Opłukane i osuszone ręczniczkiem kuchennym piersi rozkroić na 4 części i rozbić tłuczkiem tak, aby powstały dość duże płaty. Każdy płat przekroić na pół. Oprószyć je z obu stron solą i pieprzem.
  2. Paprykę umyć, rozkroić, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w paseczki. Obrane pieczarki posiekać w cienkie plasterki.
  3. Na każdym płacie mięsa położyć plasterek szynki drobiowej i plasterek sera,  na nim położyć paski papryki i plasterki pieczarek. Mięso zwinąć w ciasne roladki.
  4. Każdą roladkę obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i w bułce tartej. Wrzucać na głęboki rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor.
  5. Roladki wyjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagranego do temperatury 160 stopni, dopiekać jeszcze 10-15 minut. Podawać.