Składniki:

  • 50 dag śliwek węgierek
  • 4 dag cukru
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 12 dag mąki
  • 1/8 litra mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • masło do smażenia
  • cynamon i cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić wzdłuż na ćwiartki i posypać cukrem. Jajka rozbić i z żółtek, mąki, mleka, śmietany i soli utrzeć gładkie ciasto. Do niego dodać roztopione masło (pamiętać, aby masło nie było gorące) i wymieszać. Ubić pianę z białek i również delikatnie wymieszać ją z ciastem. Na koniec dodać pokrojone na kawałki śliwki.
  2. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Nakładać na niego placuszki z jednej łyżki ciasta i piec z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem, jeszcze ciepłe placuszki posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.