Aromatyczny rabarbar na kruchym cieście, trochę serka mascarpone, kwaśna śmietana, kilkanaście minut w piekarniku i tarta z rabarbarem gotowa.

Składniki

Ciasto

  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 5 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa

  • 25 dag serka mascarpone
  • 15 dag kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wierzch

  • 60 dag łodyg rabarbaru

Sposób przygotowania

  1. Schłodzone masło posiekać z mąką. Dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli i śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię, schłodzić.
  2. Ciasto dość cienko rozwałkować, wylepić nim dno i boki formy na tartę. Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni C i upiec na rumiano (przez około 15 minut). Przestudzić.
  3. Serek mascarpone wymieszać ze śmietaną, jajkami, cukrem i mąką. Ważne jest to, by nie miksować serka!
  4. Łodygi rabarbaru umyć i osuszyć. Pokroić na równe kawałki długości 4cm. Dwie łodygi odłożyć.
  5. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć ozdobną kratkę z kawałków rabarbaru, mniejsze kawałki dociąć z odłożonych łodyg.
  6. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piec około 30 minut.