Składniki:

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag ugotowanej dyni
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • mielona gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i dynię mielimy lub przeciskamy przez praskę. Masę rozkładamy na stolnicy, posypujemy mąką, dodajemy sól, gałkę muszkatołową, wbijamy żółtko, zagniatamy ciasto. Robimy wałek o szerokości 4cm, odrywamy niewielkie kawałki ciasta, lepimy kulki, każdą spłaszczamy i robimy w niej palcem wgłębienie.
  2. Kluski wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę, gotujemy około 3 minuty od chwili wypłynięcia. Podajemy jak klasyczne kluski śląskie, ze smażoną cebulą, boczkiem, jako dodatek do śląskich rolad.