Kotlety z indyka troszkę inaczej. Kieszonki faszerowane pieczoną dynią, papryką, cebulą i drobno posiekanym czosnkiem

Składniki:

  • 4 sznycle z indyka
  • 40 dag dyni
  • 1 cebula
  • 1/2 długiej słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki panierki panko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczoną dynię układamy na blaszce i pieczemy do miękkości w temp. 200 stopni. Ostudzoną ugniatamy widelcem.
  2. Na maśle podsmażamy bardzo drobno pokrojoną paprykę, cebulę i posiekany czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ostra papryką.
  3. Opłukane i osuszone sznycle lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem. Obkładamy farszem, składamy na pół, spinamy wykałaczką. Panierujemy w jajku i panierce panko. Lekko dociskamy.
  4. Kotlety kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na rumiano na małym ogniu. Podajemy z sałatką np. z papryki.