Składniki:

dip
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżeczki pasty sezamowej Tahinii
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • ostra papryka w proszku
  • sok z limonki
  • sól, pieprz
warzywa:
  • ogórek,
  • kolorowe papryki,
  • marchewki

Sposób wykonania:

  1. Ciecierzycę przełożyć do blendera. Wlać odrobinę oliwy i zmiksować na gładką kremową masę. Dodać obrany czosnek i pastęTahini. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodać więcej oliwy.
  2. Dip przełożyć do miseczek, polać odrobiną oliwy. Jedną z porcji oprószyć ostrą papryką w proszku. Podawać z warzywami pokrojonymi w paski.