Składniki:

Ciasto
  • 20 dag masła
  • 8 jajek
  • 30 dag cukru
  • 35 dag mąki
  • 50 dag rabarbaru
  • 10 dag śmietany
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
Obłożenie:
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 8 dag mąki
  • 35 dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Jajka i cukier utrzeć na gładką masę, dodać letnie masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać ubitą śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać.
  2. Tortownicę (średnica 28 cm) natłuścić, wylać do niej ciasto. Na górze równomiernie rozłożyć rabarbar.
  3. Piec około 20 minut w temperaturze około 180 stopni. W międzyczasie przygotować wierzchnią warstwę: masło, cukier, mąkę i migdały krótko zagotować. Wyjąć ciasto, obłożenie rozprowadzić na powierzchni ciasta. Piec jeszcze około 15 minut, ciasto powinno mieć złotobrązowy kolor.