Składniki:

  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 4 łyżeczki dżemu, np. z czarnej porzeczki
  • bakalie do dekoracji
  • sól
Lukier:
  • 1/2 cytryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek, powoli wmieszać do utartego masła. Dodać makę (najpierw szklankę), sodę, mleko i ucierać, dodać resztę mąki, cynamon i dżem. Połączyć z pianą ubitą z białek z odrobiną soli i rodzynkami. Wymieszać drewnianą szpatułką.
  2. Piec około godzinę w temperaturze 180 stopni w okrągłej, wysokiej formie do bab (natłuszczonej i wysypanej bułką). Wystudzoną babkę polukrować. Można także użyć gotowego lukru. Udekorować bakaliami.