Pączki z jabłkami
Smaczne pączki z rajskimi jabłkami, z dodatkiem naturalnego miodu, soku z pomarańczy i kilkoma łyżkami rumu
PĄCZKI Z JABŁKAMI – SKŁADNIKI
- 50 dag mąki,
- 5 dag drożdży,
- 5 dag miodu naturalnego,
- szklanka soku z pomarańczy,
- 7-8 żółtek,
- 2 łyżki rumu,
- 10 dag masła,
- 50 dag rajskich jabłek z konfitury,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder,
- sól
PĄCZKI Z JABŁKAMI – PRZEPIS
Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z miodem, kilkoma łyżkami soku z pomarańczy i łyżką mąki, zostawić do wyrośnięcia. Rozczyn połączyć z żółtkami, resztą soku, mąką i rumem, wyrabiać dodając pod koniec stopione masło. Przykryć ciasto serwetką i zostawić do wyrośnięcia. Z podrośniętego ciasta rwać małe kawałki, formować krążki, na środku nakładać rajskie jabłka. Zawinąć ciasto i zlepić brzegi, formując kule, ułożyć je na stolnicy posypanej mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
W dużym naczyniu rozgrzać olej. Wrzucić kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie i zrumieni się, można smażyć pączki. Wyrośnięte pączki włożyć do tłuszczu, aby swobodnie pływały. Przykryć i smażyć do zrumienienia. Obrócić na drugą stronę i smażyć bez przykrycia. Usmażone pączki osączyć i posypać cukrem pudrem lub polukrować.