Pączki z jabłkami

REKLAMA

Udostępnij:

Pączki z jabłkami

Smaczne pączki z rajskimi jabłkami, z dodatkiem naturalnego miodu, soku z pomarańczy i kilkoma łyżkami rumu

PĄCZKI Z JABŁKAMI – SKŁADNIKI

  • 50 dag mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • 5 dag miodu naturalnego,
  • szklanka soku z pomarańczy,
  • 7-8 żółtek,
  • 2 łyżki rumu,
  • 10 dag masła,
  • 50 dag rajskich jabłek z konfitury,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder,
  • sól

PĄCZKI Z JABŁKAMI – PRZEPIS

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z miodem, kilkoma łyżkami soku z pomarańczy i łyżką mąki, zostawić do wyrośnięcia. Rozczyn połączyć z żółtkami, resztą soku, mąką i rumem, wyrabiać dodając pod koniec stopione masło. Przykryć ciasto serwetką i zostawić do wyrośnięcia. Z podrośniętego ciasta rwać małe kawałki, formować krążki, na środku nakładać rajskie jabłka. Zawinąć ciasto i zlepić brzegi, formując kule, ułożyć je na stolnicy posypanej mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

W dużym naczyniu rozgrzać olej. Wrzucić kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie i zrumieni się, można smażyć pączki. Wyrośnięte pączki włożyć do tłuszczu, aby swobodnie pływały. Przykryć i smażyć do zrumienienia. Obrócić na drugą stronę i smażyć bez przykrycia. Usmażone pączki osączyć i posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Poprzedni artykułLekki biszkopt z jabłkami
Następny artykułPstrąg pod sałatką

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

REKLAMA

Lekki biszkopt z jabłkami

Lekki biszkopt Bardzo łatwy w przygotowaniu biszkopt, lekki, zawierający jabłka. Przygotujesz go w niecałe 60 minut.

Szarlotka z miodem i otrębami

Pyszna szarlotka z antonówek, pachnąca miodem, z dodatkiem zdrowych otrębów. Z rodzynkami i płatkami migdałowymi.
REKLAMA

PODOBNE WPISY

Pstrąg pod sałatką

Pstrąga można przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z nich jest pstrąg pod sałatką z buraczków.

Lekki biszkopt z jabłkami

Lekki biszkopt Bardzo łatwy w przygotowaniu biszkopt, lekki, zawierający jabłka. Przygotujesz go w niecałe 60 minut.

Szarlotka z miodem i otrębami

Pyszna szarlotka z antonówek, pachnąca miodem, z dodatkiem zdrowych otrębów. Z rodzynkami i płatkami migdałowymi.